Pages

Tuesday, 18 April 2017

Jangan sangkakan hanya orang dewasa sahaja mempunyai resdung. Malah kanak-kanak juga ada yang mengalami resdung.  Ketahui komplikasi r...

Tangani Masalah Resdung Sebelum Terlambat

No comments:
 
Jangan sangkakan hanya orang dewasa sahaja mempunyai resdung. Malah kanak-kanak juga ada yang mengalami resdung. 

Ketahui komplikasi resdung kemungkinan berlaku kepada kanak-kanak dan orang dewasa. 

Golongan Kanak-kanak 

Resdung di kalangan kanak-kanak menyebabkan ia merebak ke dalam mata, mengakibatkan jangkitan sellulitis dan nanah (abses) mata. Sekiranya ia dibiarkan, ia boleh menyebabkan mata menjadi buta.Punca yang menyebabkan kanak-kanak berisiko menjadi buta kerana dinding pemisah ethmoid dengan mata sangat tipis di mana sinus frontal mereka masih belum terbentuk.Sehubungan itu nanah akan dikeluarkan dari rongga mata. 

Golongan dewasa 

Bagi orang dewasa, nanah dari sinus frontal tidak dapat keluar dari hidung dan akan masuk memenuhi ruang dalam otak. Dinding pemisah ini menjadi semakin tebal dan sinus frontal telah terbentuk dengan sempurna.Bagaimanapun, keadaan ini mengakibatkan ostia mudah tersumbat. Bahagian sinus maxilla merupakan kawasan yang sering dijangkiti resdung, tetapi komplikasinya amat jarang berlaku.Ini kerana nanah tidak boleh menembusi dinding maxilla yang tebal. Namun, sekiranya nanah merebak ke dalam otak, pesakit perlu menjalani pembedahan sinus frontal dan pembedahan neurosurgery. Bagi kes-kes seumpama ini, kadar kematian meningkat hingga 40 peratus. 

Cegah sebelum ia memudaratkan kesihatan anda. Kami boleh membantu anda dengan mengambil kapsul resdung Asmak Herbs. 

"Memang bagus dan berkesan kapsul resdung Asmak Herbs. Dah macam-macam ubat makan tak hilang pun resdung. Makan ubat Asmak Herbs ni 2 hari dah kurang resdung. Sekarang Ambil bila perlu je. Alhamdulillah, Mula-mula fikir juga nak beli. Takut tak berkesan. Tapi cuba juga la tak cuba tak tahu. " 

Adakah anda masih ragu-ragu? 

Pm/komen/whatsapp kami

Nurul Aqidah
Superstokis Sabah

017 216 5484

No comments:

Post a Comment